‘Hé, Hé, Hé AVRO’s Toppop!


Elke vrijdagavond rond 19.00 uur knalde de herkenningstune van het bekendste popprogramma op tv de huiskamers in. Toppop was achttien jaar lang hét muziekprogramma van Nederland. Het lijkt vandaag de dag onvoorstelbaar, maar alle grote sterren brachten in de jaren ‘70 en ‘80 een bezoek aan de studio van Toppop, waaronder ABBA, Queen, David Bowie, Bob Marley, Michael Jackson, Elton John, The Police en Dire Straits. Het programma betekende ook veel voor de Nederpop en gaf een podium aan acts als Golden Earring, Earth & Fire, Herman Brood, Doe Maar en de Dolly Dots. Toppop groeide uit tot een tv-legende en werd zelfs gekozen tot het beste programma van de 20e eeuw.

Het is 50 jaar geleden dat Toppop voor het eerst op tv te zien was en daarom verschijnt er op 6 november een fraai naslagwerk vol anekdotes, verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s over dit roemruchte programma uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Het rijk geïllustreerde boek 50 Jaar Toppop van schrijver Tom Steensbergen (1949) staat bomvol anekdotes, verhalen en foto’s (liefst 300 stuks, waarvan vele nooit eerder gepubliceerd). Alle seizoenen komen voorbij en natuurlijk komen mister Toppop Ad Visser en danseres Penney de Jager aan het woord, net als bedenker en regisseur Rien van Wijk en vele andere Toppop-prominenten.

50 Jaar Toppop is een uitgave van Universal Music Books en wordt gedistribueerd door Uitgeverij Luitingh Sijthoff.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

WAUW, muziek uit de jaren 70