ABBA kondigt 8 LP gekleurde vinyl boxset aan

Bijna 40 jaar na de release van hun laatste album, viert ABBA hun hele studiodiscografie met een 8LP boxset die al hun baanbrekende platen voor het eerst laat zien op gekleurd vinyl en met replica LP-artwork. De studioalbums worden volgens de groep op 3 juli uitgebracht en is een essentiële release voor fans van een van de grootste popgroepen aller tijden. In acht studioalbums die in over een periode van acht jaar zijn uitgebracht, heeft ABBA zichzelf gevestigd als een echt grensverleggende kracht in de muziek.

Het Zweedse viertal domineerde de hitparades in de jaren '70 en zette hun winning streak voort in de vroege jaren '80, en herdefinieerde waar popmuziek toe in staat was, waarbij elk nieuw album een ​​verbazingwekkende artistieke vooruitgang in kaart bracht. Vier decennia na hun laatste release, The Visitors uit 1981, blijft hun muziek een weefsel van onze cultuur, met shows, filmische blockbusters en zelfs thema’s die ABBA naar nieuwe generaties fans brengt. Samen vormen deze acht albums een van de meest verbluffend creatieve runs in de geschiedenis van de popmuziek, en leggen ze de lat voor iedereen die volgde in het kielzog van ABBA. Bij elkaar genomen, vertegenwoordigen deze acht albums een van de meest verbluffend creatieve runs in de geschiedenis van de popmuziek, en leggen ze de lat voor iedereen die volgde in het kielzog van ABBA.


De studioalbums zijn:
Arrival (1976; white vinyl) 
Met zijn veelzeggende titel en grappige albumhoes wist ABBA dat ze voorbestemd waren om te slagen met Arrival. Het niet te stoppen succes van 'Dancing Queen' stond wereldwijd bovenaan in de hitlijsten - en werd daarmee de eerste Amerikaanse nummer 1 in de groep - terwijl 'Money, Money, Money' en 'Knowing Me, Knowing You' bijdroegen aan de stapel tijdloze klassiekers de groep draaide zich nu gemakkelijk om. Aankomst aan de top van hun spel, markeerde het punt waarop ABBA zowel de popsingle van drie minuten als het verfijnde popalbum perfectioneerde. Niet alleen een van de beste platen uit de jaren 70, het blijft een van de beste albums aller tijden.

The Album (1977; groen vinyl) 
The Album moest de lat nog hoger leggen dan ooit tevoren, als dat zelfs maar mogelijk was. Het album, dat de toekomstige focus van Benny en Björn op podiummusicals markeerde, mengde ambitieuze theatraliteit met een popgevoeligheid, niet in het minst op 'Thank You For The Music', een nummer dat deel uitmaakte van de ambitieuze mini-musical The Girl With The Golden Hair, waar ABBA het publiek op trakteerde tijdens hun live shows in 1977. Elders bouwden ze voort op hun Europop-verleden met nummers die de soft rock-invloeden van het tijdperk in zich opnamen, en begonnen ze een nieuw creatief hoofdstuk waarin de band nog verder in de studio zou experimenteren.

Voulez-Vous (1979; blauw vinyl) 
Het eerste album opgenomen in Polar Studios, in Stockholm. Met Voulez-Vous eindigde de jaren 70 als een herinnering aan waarom ABBA de belangrijkste popgroep van het decennium was. Met niet minder dan vijf hitsingles ('Chiquitita', 'Does Your Mother Know', 'Angeleyes', 'Voulez-Vous' en 'I Have A Dream'), blijft het een van de meest succesvolle albums van de band, met een notering van 43 weken op de Britse albumcharts (waarvan vier weken op nummer 1) was Voulez-Vous een uitnodiging die niet kon worden geweigerd.

Super Trouper (1980; goud vinyl) 
Met Super Trouper had ABBA een wereldwijd nummer 1-album en een reeks hits die hun stratosferische succes in de hitlijsten voortzet. ‘The Winner Takes It All’ was een hartverscheurende ballad die de komende jaren een diepere betekenis zou krijgen, terwijl het titelnummer van het album het hoogtepunt markeerde van ABBA's hedendaagse Europop-geluid. 

The Visitors (1981; geel vinyl) 
ABBA's laatste album tot nu toe, The Visitors was ook hun zevende opeenvolgende hitparadenotering, Björn, Agnetha en Frida hoor je op dit album in perfecte creatieve harmonie op nummers als ‘One Of Us’ en ‘When All Is Said And Done’. Hun unieke chemie zou nooit kunnen worden herhaald. The Visitors fans lieten over de hele wereld weten dat hun verblijf wel iets langer had mogen duren.

De studioalbums worden op 3 juli uitgebracht. 

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

WAUW, muziek uit de jaren 70