40 Topjaren van Erik de Zwart

25 april 2018 verscheen 40 Topjaren van Erik de Zwart, zijn persoonlijke verhaal over de roerige tijden van de Nederlandse radio. Met een voorwoord van Angela Groothuizen.

Voor 40 Topjaren interviewde journalist Robert Haagsma Erik de Zwart over de roerige tijden van de Nederlandse radio. De Zwart werkte lang voor Veronica, maar ook voor Radio 538 en Radio 3. Hij kent de ins en outs van het Nederlandse radiowezen. Daarnaast is in het boek een selectie columns opgenomen die Erik de Zwart schreef voor Veronica Magazine. De columns gaan over de belangrijkste bands en grootste hits uit de Top 40 van de afgelopen decennia.

Over Erik de Zwart
Erik de Zwart (Amsterdam, 1957) droomde al op jonge leeftijd van een carrière als diskjockey. In een zelfgebouwd studiootje draaide hij plaatjes en praatte hij alles aan elkaar; ondertussen luisterde hij zo vaak als hij kon naar de echte radio. Zijn eerste stappen in het dj-vak zette hij met een eigen Drive-In Show, waarmee hij draaide in jeugdcentra, kroegen en op scholen. Zijn radiocarrière begon in 1978 bij Radio Unique, waar hij werd opgemerkt door Hans Mondt en Lex Harding van Veronica.

In de jaren 80 presenteerde De Zwart diverse radio- en televisieprogramma’s bij Veronica, waaronder Countdown, Top 40 en De Stemband. In 1992 startte hij samen met Lex Harding de commerciële radiozender Radio 538. Na een overstap naar Talpa Radio International keerde De Zwart in 2007 terug naar Veronica, waar hij tot 2016 aanbleef. Zijn carrière werd in 2009 bekroond met de Marconi Oeuvre Award voor zijn inhoudelijke, politieke en commerciële verdiensten, zowel voor als achter de schermen van de Nederlandse radio.

Muziek + uniek beeldmateriaal
40 Topjaren bevat 3 cd’s met 60 Top 40-hits, van onder meer Golden Earring, Boney M., Donna Summer, Dolly Dots, Roxette, Coldplay, One Direction en Celine Dion, maar ook betrekkelijke nieuwkomers als Avicii en Lil’Kleine & Ronnie Flex. Behalve muziek bevat het boek ook diverse persoonlijke foto’s van Erik de Zwart.

‘Muziek is en blijft een bijzondere emotie. Het maakt je droevig en melancholiek en vrolijk en uitbundig. Het doet iets met je.’ Erik de Zwart

40 Topjaren – Erik de Zwart | Gebonden met 3 cd’s | ca. 300 p. | € 39,99 | ISBN 978 90 245 7390 5

(Prijs, omvang en verschijningsdatum onder voorbehoud)

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

Back to the Seventies, de radioshow met muziek uit de de jaren 70