De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s

Hoewel deze website over de jaren 70 gaat ontkomen we natuurlijk niet aan het vervolg: de jaren 80! Het was een wispelturig decennium. Werkloosheid, stakingen en protest tegen bijvoorbeeld de plaatsing van kruisraketten, maar ook economische bloei, de val van de Muur en het winnen van het EK Voetbal. Roerige jaren! 

Voor de liefhebbers verscheen het boek ‘De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s’, een beeldbiografie van een bewogen decennium en een feest der herkenning voor iedereen die de jaren bewust heeft meegemaakt – of je nu kind, tiener of volwassene was. Het boek verscheen in 2017 bij de gelijknamige tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum.

‘Ik heb liefst 250 reacties gekregen,’ zegt auteur Ad Rooms in BN De Stem over de anekdotes die in het boek zijn opgenomen. ‘Daarvan zijn er ongeveer 70 tot 80 in het boek verwerkt. Daarmee krijgt het een persoonlijke tint en wordt het een soort van herbeleving van die tijd. Ik hoop dat ik daar in geslaagd ben.’ Doordat er voor het boek persoonlijke herinneringen zijn opgetekend, kijken we door de ogen van de mensen die de jaren 80 bewust hebben meegemaakt naar thema’s als politiek en maatschappij, innovatie, sport, milieu en gezondheid, mode en muziek, film en tv. Denk aan de Discman, Doe Maar, Back to the Future, Nintendo, Madonna en herbeleef de eighties!

“Mijn oma toonde zich onverbiddelijk: 
‘Je gaat nu tv kijken. We krijgen een nieuwe koningin.’” – Henk van Ingen
“Wij mochten thuis niet naar Flodder kijken.” – Marieke Boerefijn
“Punk was bevrijdend. Alles was ineens mogelijk. Ook al kon je niks, je kon gewoon meedoen.” – Rob Musters


Het boek 'De jaren 80 Doemdenkers en positivo’s' telt 112 pagina's, heeft circa 150 afbeeldingen en kost in de winkel € 19,95

Populaire posts van deze blog

Kindertelevisie in de jaren 70

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Duitse successen in Nederland

Sharif Dean overleden op Valentijnsdag 2019

Soul, Disco, Glamrock, Country, Teenybopper, Punk, New Wave, Hard Rock, Reggae en... ABBA!