David Cassidy, de droom van miljoenen tienermeisjes

David was op 20 jarige leeftijd een superster
In de jaren zeventig was zijn roem op het hoogst met hits als ‘How can I be sure’ en de tv serie ‘The Partridge family’. Vier jaar later was hij opgebrand en keerde hij de showbizz de rug toe. Cassidy was een fenomeen in glinsterende jumpsuits en overalls. Hij was amper twintig jaar toen het supersterrendom hem begin jaren zeventig overviel en hem tot de best betaalde entertainer maakte.

Waar hij ook kwam wierpen meisjes zich aan zijn voeten en hij geeft toe dat hij daar dankbaar gebruik van maakte. David had geen tijd voor vrienden of vriendinnen, was eenzaam en leefde een krankzinnig leven. Op zijn 24ste keerde hij het popsterrenleven de rug toe, opgebrand naar de onverzadigbare vraag naar de eenmansindustrie die hij was geworden. Hij bleef wel in de showbizz, maar minder in het oog lopend. Hij acteerde en werd een succesvol producer van Las Vegas-Shows en hij fokte renpaarden.  

The Partridge Family
De tv-serie The Partridge Family ging over een moeder en haar vijf kinderen (de vader was overleden) die samen een bijzondere band hadden. Cassidy was destijds negentien jaar en speelde de zestienjarige Keith Partridge. De moeder werd gespeeld door Shirley Jones, die in het echte leven Davids stiefmoeder was. Hij was de enige in de serie die echt zong en speelde. Zijn tegenspeelster Suzan Dey, die zijn zus Laurie Partridge speelde, vatte een hevige verliefdheid voor hem op. De muzikale tv-serie was direct een succes, maar niemand had gedacht dat David hierdoor zou uitgroeien tot een fenomeen. Toen de tv- en platen- maatschappijen begrepen wat ze in handen hadden buitten ze dit tot het uiterste uit. Cassidy’s schema was moordend. Hij zat de hele dag in de tv-studio, daarna tot diep in de nacht in de platenstudio, in het weekend vloog hij over de hele wereld om op te treden en op maandagochtend was hij dan weer terug in de studio. De opnamen voor Top of the Pops werden op het Engelse vliegveld Heathrow gedaan, omdat de wegen naar Londen helemaal dichtgeslibd waren met fans die er lucht van kregen dat hij kwam. De roem had ook zijn duistere keerzijde. David kreeg doodsbedreigingen en had vierentwintig uur per dag een FBI agent bij zich. Tijdens een concert in Londen in 1974 werd een veertienjarig meisje onder de voet gelopen en zij overleed aan een hartstilstand. David was aan het eind van zijn latijn en trok zich terug in zijn eigen wereld van gitaren, mislukte huwelijken en drugs, hoewel hij zelf zegt dat hij nooit echt verslaafd is geweest. John Lennon, die zich toen ook uit de schijnwerpers had teruggetrokken, werd zijn vriend en adviseur.

In februari 2017 stopte David met optreden en overleed op 21 november dat jaar. Hij werd slechts 67.

Met dank aan het weekblad Privé

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kindertelevisie in de jaren 70

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Duitse successen in Nederland

Pepper, één van de meest populaire politieseries van de jaren 70

Frisdranken in de jaren 70