Kindertelevisie in de jaren 70

Televisie kijken deden we in de jaren 70 op slechts 2 televisiekanalen: Nederland 1 en Nederland 2. Overdag moesten we het doen met het testbeeld of schooltelevisie. Rond een uur of zeven en op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag was er tv voor de kinderen. Op zondagavond was er vaak een jeugdserie, heel onhandig want op het andere net werd Studio Sport uitgezonden. Er werd dus heel wat afgekibbeld in de huiskamers. Enkele bekende tv programma's waar we als kind in de jaren 70 naar keken waren >> 
Geoffrey Bayldon als Catweazle.
Catweazle
Engelse kinderserie in 26 delen uit 1970. De serie gaat over de tovenaar Catweazle die vanuit de elfde in de twintigste eeuw beland. Hij maakt kennis met het voor hem vreemde verschijnsel ‘elektriciteit’ en raakt bevriend met de boerenzoon Carrot. Samen met zijn troeteldiertje Touchwood, een pad, probeert Catweazle een manier te vinden om terug te keren naar zijn eigen tijd. Met in de hoofdrol de Britse acteur Geoffrey Bayldon die op 10 mei 2017 is overleden.

Mehdi El Glaoui als Sébastien.
Belle et Sébastien
Belle et Sébastien is een Franstalige televisie serie uit de periode 1965 t/m 1970, met in de hoofdrol Mehdi El Glaoui als Sébastien. De serie kreeg meerdere malen een vervolg en had een indrukwekkende titelsong; ‘L’oiseau’. De eerste afleveringen dateren uit 1965 met de titel ’Belle et Sébastien’. Hierna volgden in 1968 ‘Sébastien parmi les hommes" en in 1970 ‘Sébastien et la Marie-Morgane". Het verhaal speelt zich grotendeels af in de Pyreneen en gaat over een jongen die samen met zijn hond Belle spannende avonturen beleeft. Mehdi El Glaoui werd geboren op 26 mei 1956 en speelde in de jaren 1961 t/m 1973 ook mee in de tv serie ‘Poly’ (Het slimste paard).

Koning Bolo 
Serie uit 1977 over het land van Mini-solo, waar de koning de honneurs waarneemt van iedereen die ziek wordt. Wim van den Heuvel speelde de koning, Henk Molenberg tekende voor de rol van graaf Sierconflex.

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Deze legendarische kinderserie verscheen in 1972 voor het eerst op de tv. Heel Nederland zat aan de buis gekluisterd bij de avonturen van Bertram Bierenbroodspot (Rob de Nijs), Lidwientje Walg (Loekie Knol), Aernout Koffij (Martin Brozius) en Hildebrandt Brom (Ab Hofstee). Ook de liedjes van Hamelen, uitgevoerd door het Kinderkoor Henk van der Velden, maakten deze serie tot een uniek stuk Nederlandse tv-geschiedenis. Lang werd er gedacht dat de serie grotendeels gewist was en dat alleen de laatste zes afleveringen en twee compilaties bewaard waren gebleven. Harrie Geelen en Rob de Nijs bleken echter nog elf afleveringen te hebben opgenomen. De tv serie werd bijna 40 jaar later op 6 dvd's uitgebracht, aangevuld met bonusmateriaal en een 56 pagina's tellend boekje.

18 mei 2011 de uitreiking van de eerste DVD/CD-box,
met Willem Nijholt en Wieteke van Dort
Oebele
De legendarische jeugdserie Oebele met het onverwoestbare lied Oebele is Hupsakee!
Op zaterdagmiddag 19 oktober 1968 was de eerste van in totaal 31 afleveringen van Oebele te zien onder regie van Bram van Erkel, waarbij de indruk werd gewekt dat de uitzendingen van de KRO werden verstoord door de OOOH, de Oebeler Omroep voor Ontspanning Hoera. De serie werd tot 1972 door de KRO uitgezonden en werd geschreven door Imme Dros en Harrie Geelen. De uitzendingen werden gepresenteerd door Koen de Graaf (Willem Nijholt) en Aagje Ritsema (Wieteke van Dort) vanaf het pretpleintje. Postbode Paulus (Ab Hofstee) bezorgde er de brieven van de kinderen die een onderwerp voor het programma hadden bedacht, en soms ook voor het programma werden uitgenodigd. Augustus Rozegeur (Herman Vinck) was zowel de regisseur als de burgemeester van Oebele. De kinderen van Oebele werden gespeeld door het Oorverdovend Overfraai Oebeler Omroepkoor, de Balletbuitelaars en de kinderen van het Instituut voor Doven uit Sint-Michielsgestel. Voor iedere uitzending maakten componist Joop Stokkermans en tekstschrijver Harrie Geelen verschillende liedjes. Daarvan zijn vier LP’s verschenen, waarvan de eerste bekroond werd met een Edison.

Inger Nilsson als Pippi Langkous
Pippi Langkous
Ook al ben je niet opgegroeid in de jaren 70, toch ken je waarschijnlijk Pippi Langkous. Het roodharige meisje, sterk als een paard, met een hart van goud en dochter van een heuse kapitein. Pippi had alles wat ieder kind zich wenste: ze woonde alleen in een immens huis, Villa Kakelbont en deed precies waar ze zin in had. Als huisdieren had ze een aapje en een paard en ze kocht rustig de hele snoepwinkel leeg. Kortom, jong en oud smulde van Pippi’s avonturen. De eerste Pippi film komt uit 1949 maar in de jaren 70 werd ze pas echt beroemd.


De Film van Ome Willem
Op 16 januari 1974 werd de eerste aflevering van "De Film van Ome Willem" uitgezonden. De eerste opnamen vonden plaats in Bellevue in Amsterdam. Later verhuisden ze naar de VARA-studio in Hilversum. Het programma was een initiatief van Aart Staartjes. In eerste instantie was het een project van 1 jaar. Maar de uitzendingen werden een groot succes en de VARA besloot er mee door te gaan. Lees meer

Ti-ta- Tovenaar
Populaire kinderserie uit 1972. Vanaf haar vaders luchtkasteel maakt Tika regelmatig, met haar vader de Tovenaar, een sprong naar beneden waar ze de wereld soms even stil moet zetten. Opmerkelijk in de serie is het debuut van Barry Stevens. De serie begon altijd met het vereeuwigde liedje: Mijn vader is een tovenaar… Hij heeft het ook aan mij geleerd maar soms gaat het wel eens verkeerd en gaat het niet zoals ik wil dan doe ik ”dit” en alles staat stil. De Grobbebollen uit de tv-serie werden in de jaren 70 thuis met een kant en klaar Smyrna handwerkpakket in elkaar geknoopt. Leuk om op de bank te zetten,

Joop Doderer als Swiebertje
Swiebertje
Twintig jaar lang wist de vrolijke zwerver Swiebertje, samen met zijn trouwe metgezellen Malle Pietje, Saartje, de Burgemeester en Bromsnor, Nederland aan de buis te kluisteren. Een legendarische serie, die werd bekroond met de prijs voor het beste programma uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Met Joop Doderer als Swiebertje en verder o.a: Piet Ekel, Bert Dijkstra, Riek Schagen en Lou Geels. Swiebertje werd van 20 april 1955 tot 25 april 1975 op televisie uitgezonden en eindigde met het vertrek van Swiebertje naar Canada.

De schat van het kasteel zonder naam
Een Franse tv-serie die zich afspeelde in Stavelot in de Belgische Ardennen en ging over een groepje jongeren die de opdracht kregen om een schat te gaan zoeken. De serie was ook in boekvorm verkrijgbaar en inmiddels zijn er nu ook video’s & dvds van verkrijgbaar. In het Frans is de titel 'Le trésor du chateau sons nom les galapiats’.

De familie Ingalls.
Het kleine huis op de prairie
Deze tv-serie speelde zich af in 1870 rond de familie Ingalls. Vader en moeder Ingalls hadden heel wat werk te verzetten om hun bestaan op de prairie in stand te houden.
De serie begon als film, was gebaseerd op het boek van Laura Ingalls Wilder en speelde zich af in het plaatsje Walnut Grove in Minnesota. Het kleine huis op de prairie startte in Amerika in september 1974 en word nog steeds over de gehele wereld herhaalt.

The Mark of Zorro
De avonturen van Zorro zijn meerdere malen verfilmd en er zijn meerdere tv-series van opgenomen. De eerste film dateert ergens uit de jaren 30, maar ook in de jaren 60 en 70 is deze gemaskerde strijder een graag geziene tv-held. N.a.v. het succes van Zorro zijn er tot zelfs in de jaren 90 nieuwe tv-series gemaakt. Toch gaat er niets boven de oude reeks, 'The Mark of Zorro' is een t.v. film uit 1974. Het bekende verhaal speelt zich af in Californie en gaat over Don Diego de La Vega, die een onschuldig leven leid, maar als de gemaskerde ruiter Zorro op zijn paard Tornado het onrecht te lijf gaat. Na zijn heldhaftig optreden laat hij de bekende 'Z' achter. Dorpelingen en de plaatselijke autoriteiten vragen zich terecht af 'wie is die man?' We zien Frank Langella als Don Diego/Zorro en Ricardo Montalban als Captain Esteban. The Mark of Zorro is een remake van de gelijknamige film uit 1940.
Q & Q
Dé legendarische en spannende jeugdserie van de jaren zeventig!
Na een dag fotograferen in het bos, zien de twee vrienden Wilber Quant en Aristides Quarles van Ispen (Q&Q dus) op de afdrukken dat er een man in de bosjes ligt. Dood? De jongens besluiten terug te gaan naar het bos, maar het lichaam is verdwenen... Niemand neemt het verhaal van Wilber en Aristides serieus. Totdat opa Quarles op bezoek komt. Hij vindt het een verdachte zaak en helpt de jongens bij hun onderzoek. Hij gaat zelfs bij de politie langs. Maar ook die toont weinig interesse in het verhaal. Q&Q en opa gaan daarom zelf op onderzoek uit. Afleveringen lang spanning, zenuwslopende momenten en een verrassende ontknoping!

Spelprogramma's in de jaren 70

Meer kinderprogramma's in de jaren 70:
Barbapapa, Bassie en Adriaan, Beertje Colargol, De Bereboot, Bolke de Beer, Brigadier Dog, Calimero, Charlie Brown, Doctor Snuggles, Er was eens.., De Fabeltjeskrant, The Flintstones, Peppi en Kokki, Pipo de Clown, Polly, Pommetje Horlepiep, Paulus de boskabouter, Het Programma met de Muis, Rikkie en Slingertje, Wickie de Viking, Sesamstraat, De Stratemakeropzeeshow, De Zevensprong.

Reacties

 1. Zijn er ook nog beelden van Polly, de kleine bruine of zwarte pony. Het jongetje waarvan hij was droeg meestal een rood/wit gestreept shirt. Ze beleefden allerlei avonturen en ik meen dat het op zondag namiddag altijd kwam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is er niet zo veel meer van terug te vinden. Wel wat fragmenten op deze site: https://lesaventuresdepoly.wixsite.com/lesaventuresdepoly/poly-en-espagne

   Amazon heeft een dvd van Poly zag ik.

   Groet, 😊
   Nico

   Verwijderen
 2. Op woensdagnamiddag was er een programma dat 'de Toverdoos' heette. Een soort van fee zwaaide dan met haar magische stafje en dan verscheen er een filmpje. Ik vind er niets over terug...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was dat niet met presentatrice Judith Bos?

   Verwijderen
 3. Goedenavond, ik keek vroeger naar een serie op zondagmiddag, het ging ober een meisje met een mooie stem, een gemene vrouw/ heks met stippen oogschaduw die de stem van het meisje wilde stelen. Er deden ook nog twee jongens mee en een vuurvlieg. ( er zat een persoon in een pak dat een soort vuurvlieg moest lijken. Weten jullie hoe die serie heet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Bugaloos? Met heks Benita Bizarre en Sparky de vuurvlieg.

   Verwijderen
 4. Kapitein Zeppos was toch ook een kinderserie in die tijd.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Dank voor je reactie!

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

Nederlandstalig jaren 70 feest ?