Hiphop in The Get Down

Terug naar 1977!
Om een indruk te krijgen hoe het er in Hiphop scene van de Bronx aan toe ging is de tv serie ‘The Get Down’ van Netflix een aanrader.Veertig jaar geleden ontstond in de Bronx van New York de Hiphop, een muziekstroming met een eigen subcultuur. Op block parties mixten dj's met twee dezelfde (funk) vinylplaten de drumsolo's (breakdowns) aan elkaar. Als de breakdown op de eerste plaat eindigde, mixten ze de tweede er doorheen. Zo ontstond er een nieuw nummer met uitsluitend drums waar de dj overheen scratchte. Een MC of Rapper rapte half zingend en rijmend op deze nieuwe beats. Als je het zo leest lijkt het heel gemakkelijk, maar dat is het dus absoluut niet. Het was ook de periode van Breakdance en graffiti op muren en de metro’s.


The Get Down
Om een indruk te krijgen hoe het er in Hiphop scene van de Bronx aan toe ging is de tv serie ‘The Get Down’ een aanrader. De eerste afleveringen staan sinds 12 augustus 2016 op Netflix. De tv-serie gaat terug naar 1977. Getalenteerde en bezielde jongeren uit de South Bronx jagen hun dromen na. Ze willen met hun supersnelle beats de muziekgeschiedenis veranderen. Hun voorbeeld is Grandmaster Flash (gespeeld door Mamoudou Athie) een van de pioniers van de Hiphop muziek.
Een vliegende start 
In de verrassende eerste aflevering heb je al direct het gevoel dat je in de jaren 70 bent terecht gekomen. De muren zijn bespoten met Graffiti, de muziek is funky en de kleding fel gekleurd. Het is de South Bronx van 1977, een woonwijk met jeugdbendes, underground dj’s en drugs. De wijk raakt in verval door criminaliteit en brandstichting. Kenmerkend zijn de nieuwsberichten die door de serie heen lopen en de stroomstoring van New York in '77. In de hoofdrollen zien we o.a. Justice Smith (Ezekiel), Shameik Moore (Shaolin Fantastic), Herizen Guardiola (Mylene Cruzen) en Jaden Smith, de zoon van Will Smith (Marcus "Dizzee" Kipling). De makers zijn Baz Luhrmann en Stephen Adly Guirgis. De tv-serie is te zien op Netflix.

Vervolg
Op 7 april 2017 startte bij Netflix het vervolg. Ook het tweede deel van The Get Down bestaat weer uit zes afleveringen, waarin relaties, problemen, overwinningen en creativiteit van jongeren in de South Bronx de ondergang van disco en de opkomst van hiphop in beeld word gebracht.

Soundtrack 
Er is ook een soundtrack van The Get Down uitgebracht met nummers van o.a. Donna Summer, CJ & Co, the Fatback Band en Christina Aguilera featuring Nile Rodgers.

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

Back to the Seventies, de radioshow met muziek uit de de jaren 70