Films van een nieuwe generatie

Onder de naam New Hollywood maakten filmmakers als Brian De Palma, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola en Martin Scorsese in de jaren 70 hun debuut. Het waren ook de jaren van kas successen als The Godfather, Jaws, Close Encounters of the Third Kind en Star Wars.

Veel films werden voorzien van een indrukwekkende soundtrack, zoals 'Friends' (gezongen door Elton John) 'Saturday Night Fever' (met songs van o.a. the Bee Gees) en 'Thank God it's Friday' (met o.a. Donna Summer). Zelfs de Bond films werden in die tijd voorzien van een muzikaal hoogstandje. Op deze pagina kijken we terug naar enkele films uit de jaren 70, met en zonder soundtrack.

Rocky met Silvester Stallone (1976)
Rocky
Met deze film brak Silvester Stallone door als acteur. Het was dé boksfilm van de jaren 70, met veel drama, romantiek en een hoog meeleef gehalte. Als publiciteitsstunt wil wereldkampioen Apollo Creed tegen een underdog vechten en dat is dus Rocky Balboa (Stallone) Hij woont in een achterbuurt, kan nauwelijks rondkomen en schnabbelt er wat bij als deurwaarder. De bokswedstrijd is zijn kans om er weer bovenop te komen en wil hiermee tevens indruk maken op zijn vriendin Adrian. De film kreeg tien Oscar nominaties waarvan er drie werden toegekend. In 1979 kwam Rocky 2 uit. Het is het vervolg van de eerste film. Rocky verdient na zijn overwinning veel geld en haalt de kranten, maar na loop van tijd is het geld op en is er een baby op komst. Hij besluit dan om opnieuw voor geld tegen Apollo te boksen.

A Bridge too Far
Alles draait in deze film om de bruggen bij Arnhem die een strategisch doelwit waren voor de Amerikaanse, Engelse en Poolse soldaten. Een oorlogsdrama met veel oorlogsgeweld en bekende acteurs zoals: Sean Connery, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Robert Redford Michael Caine en Peter Faber. Misschien is het leuk om te weten dat voor de opnamelocatie werd gekozen voor de brug van Deventer. De film werd in 1976 opgenomen.

Car Wash
De komische seventies film over een auto wasserette in Los Angeles. Met o.a. the Pointer Sisters, Richard Pryor en Darrow Igus. Iedere klant wordt verrast met een James Brown imitatie. Vreemde gebeurtenissen in een kleurrijke film uit 1976. Leuk om te laten draaien als je een (fout) jaren 70 feest geeft! De soundtrack zit vol funky muziek met uiteraard de single Car Wash van de Amerikaanse band Rose Royce, die hiermee in 1977 nummer vier in de Top 40 behaalde.

Close Encounters of the third kind
Een SF film van Steven Spielberg uit 1977 die werd genomineerd voor acht Academy Awards. Met o.a. Richard Dreyfuss en Francois Truffaut. Over buitenaards bezoek op aarde, met als enige communicatiemiddel enkele geluiden (vijf tonen) afkomstig van een groot ruimteschip. De gelijknamige tune van de film werd in 1978 door de componist John Williams op single uitgebracht en werd een hit in Amerika en Canada. In dat zelfde jaar kwam er een album uit van the Interplanetary Sound Workshop Orchestra met muziek uit de film. Op de hoes: 'Warning! We are not alone! We have close encounters of the third kind!' 

Coma
De schrijver van de film was een arts en de regisseur studeerde ooit aan de Harvard Medical School. Je mag dus aannemen dat beide heren weten waar ze het over hebben in deze medische thriller. Je ontkomt niet aan de spanning. Alles draait om de vreemde gebeurtenissen in het Boston Memoiral-ziekenhuis. Twaalf patienten die een kleine operatie ondergingen raken in coma. Een arts krijgt argwaan als ook haar beste vriendin in coma raakt… Een film uit 1978.

The Deer Hunter 1978
The Deer Hunter
Met in de hoofdrollen John Savage, Christoper Walken en Robert de Niro. Een aangrijpend verhaal over een groep jongelui die worden opgeroepen voor de militaire dienst. Een van de jongens z ’n vriendin is zwanger en trouwt met haar vlak voordat ze naar de frontlinies van Vietnam worden gezonden. Daar worden ze door de Vietcong gevangen genomen. De bewakers zijn niet al te vriendelijk en laten hun gevangenen een gevaarlijk spelletje roulette spelen.

Duel
Een actiefilm uit 1971 van Steven Spielberg. Oorspronkelijk een televisiefilm, welke door het succes op tv ook op het witte doek in Europa werd vertoond. Een spannende film over David Mann (Dennis Weaver) die in zijn bloedrode auto door de Californische woestijn rijdt. Hij haalt een vrachtwagen in en merkt dat de chauffeur daar blijkbaar niet van gediend is. Er ontstaat tussen hen een soort kat en muis spel… spannend, gemeen en gevaarlijk.

Jaws een film met bloedstollende momenten
Jaws is een echte seventies thriller uit 1975 onder regie van Steven Spielberg. Aan de oostkust van de VS zaait een witte haai dood en verderf rond Amity Island. De burgemeester probeert alles stil te houden want er worden vele toeristen verwacht. De sheriff, een haaienjager en een bioloog maken jacht op het monster. Een film vol spanning en bloedstollende momenten. Met in de hoofdrollen Roy Scheider, Rober Shaw en Richard Dreyfuss. Drie jaar later werd de film opgevolgd door Jaws 2. 

Mad Max
In een verre toekomst is de wereld sterk uitgedund en is de aarde niet meer dan een woestijn. Motorbendes spelen de baas en schieten op willekeurige voorbijgangers. Agent Mad Max zit ze op de hielen. In een wilde achtervolging rijdt de bendeleider zich te pletter. Hierna Vermoorden de bendeleden Max’ vrouw en baby en gaat Max op wraak uit. De film dateert uit 1979, met in de hoofdrollen Mel Gibson, Joanne Samuel en Keays-Byrne. Tina Turner is te zien als Aunty Entity.

M*A*S*H
Het Moblil Army Surgical Hospital. Een film uit 1970 die werd opgevolgd door een tv serie die minstens zo populair was. Humor en oorlogsleed in de Korea-oorlog, met in de hoofdrollen Donald Sutherland, Tom Skerrit, Elliott Gould en Robert Duval. De film was een protest tegen de gruwelijkheden die in Vietnam plaatsvonden en doorbrak vele taboes. In september 1970 kwam het liedje ‘Suicide is painless’, wat speciaal voor M*A*S*H werd geschreven, in de Top 40 te staan.

One Flew over the Cuckoo's Nest
Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) wordt van een gevangenis naar een psychiatrische inrichting verplaatst. Zuster Ratched regeert daar met shocktherapie, en haar pillen. De film neemt de patienten niet serieus, waardoor het geheel grappig gaat over komen. De schrijver van het boek weigerde de film te zien. Deze filmklassieker uit 1975 kreeg maar liefst negen Oscarnominaties en kreeg er vijf toegekend.

Papillon
Volgens velen de beste ontsnappingsfilm ooit. Met in de hoofdrollen Steve McQueen en Dustin Hoffman. De film is gebaseerd op een waar gebeurt verhaal. Papillon (McQueen) wordt ten onrechte beschuldigd van moord. Hij zit zijn straf uit in Frans Guyana en onderneemt meerdere ontsnappingspogingen. Hij moet daarom zijn straf verder uitzitten op Duivelseiland. Dega (Hoffman) is een medegevangene die hem helpt te ontsnappen.

Superman (the movie)
In de jaren 70 werden vele s.f. films in de bioscoop vertoond. Na het succes van Star Wars was in 1978 Superman aan de beurt. Met Christopher Reeve als Clark Kent en Superman, Marlon Brando als Jor El en Gene Hackman als Lex Luthor. De bioscoopzalen zaten afgeladen vol, want wie wilde zijn (of haar) vliegende stripheld nou niet in 'het bijna echt' bewonderen. De inhoud van de film komt aardig overeen met de verhaallijn van de stripverhalenversie. Voor vele superman fans is deze film dan ook de ware.

Taxi Driver 1976
Taxi Driver 
Een filmdrama van Martin Scorsese uit 1976. 
De film beschrijft het leven van de eenzame taxichauffeur Travis Bickle uit New York. Iris (vertolkt door Jodie Foster) is een 12 jaar oude prostituee die in zijn taxi belandt wanneer ze probeert te ontsnappen van haar pooier, Travis probeert Iris te redden maar dat ziet ze zelf niet zo zitten. 

De film won diverse prijzen en wordt beschouwd als een van de grote Amerikaanse producties van de jaren 70. De toen 13-jarige actrice Jodie Foster bereikte de sterrenstatus. De soundtrack werd geschreven door de componist Bernard Herrmann.

Watership Down
Een groep konijnen wordt bedreigd door een ziekte en gaat op zoek naar een nieuw thuis. Een filmklassieker uit 1979 naar het boek van Richard Adams en natuurlijk niet te vergeten met de beroemde muziek van Art Garfunkel. Bright Eyes was een plaat waarop menig jaren 70 tiener op de dansvloer heeft geschuifeld.

Willie Wonka & the Chocolate factory
Een klassieke kindermusical vol fantasie uit 1971, met o.a. Gene Wilder, Peter Ostrum en Jack Albertson. Onder regie van Mel Stuart. De chocolade gigant Willy Wonka maakt bekend dat hij vijf gouden tickets in zijn chocolade repen heeft verstopt. De vinders krijgen levenslang chocola en een rondleiding door de fabriek. De arme Charlie Bucket die met zijn moeder en vier invalide grootouders in een klein eenkamerappartement woont krijgt het vijfde ticket in handen…

We eindigen onschuldig met Benji. Films over honden doen het al jaren goed. Denk maar aan de Rin Tin Tin en Lassie films die al vanaf de jaren ’40 met veel succes op het witte doek verschijnen. Deze film gaat over het hondje Benji. Hij verblijft in een leegstaand huis. Twee kinderen die hem graag opzoeken en hem voorzien van eten worden door inbrekers ontvoerd. Maar dan gaat Benji zijn speurneus achterna, weet de boeven te vinden en waarschuwt zelfs de politie.

Benji is een gezellige familiefilm uit 1974, geregisseerd door Joe Camp. Met Higgins de hond, Patsy Garret en Allen Fiuzat. In 1977 kwam er een vervolg: ‘For the love of Benji’, met dezelfde hoofdrolspelers. Na ‘Benji's Very Own Christmas Story’ (’78) schitterde het hondje ook nog in ‘Benji at work’, een 30 minuten durend kijkje achter de schermen uit 1980 met Chevy Chase, Adam Rich, Jane Seymour en natuurlijk Benji zelf.


Meer films uit de jaren 70 zijn o.a. Alien, All the Preseidents Men, Carrie, Chinatown, Dead Race 2000, Deep Throat, Diamonds are for ever, Dirty Harry, Earthquake, Elvis on Tour, Enter the Dragon, the Exorcist, Get Carter, The Godfather, Grease, Shaft, Saturday Night Fever, the Sting, Superfly, The Man with the Golden Gun, The Tower Inferno, the Warriors, Woodstock,

Lees ook: Nederlandse speelfilms >>

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

Back to the Seventies, de radioshow met muziek uit de de jaren 70