Soul, Disco, Glamrock, Country, Teenybopper, Punk, New Wave, Hard Rock, Reggae en... ABBA!


We keken op tv naar TopPop, met Ad Visser en de danspasjes van Penny de Jager. Van ons zakgeld kochten we de favoriete hits op vinyl. Dat kon gewoon bij V&D of de platenhandelaar om de hoek. De singletjes, maar ook verzamel lp's van Arcade en K-Tel: 'Bekend van radio en tv', dan had je immers alle hits op één plaat! Soms met wel 20 (vaak ingekorte) nummers, dat was handig! Op zaterdagmiddag zaten we voor de nieuwste hits, met de radiocassetterecorder in de aanslag, te luisteren naar de Nederlandse Top 40 en de Tipparade. En maar hopen dat de deejay niet door de plaat heen zou praten! Hieronder een kleine greep uit een enorme waslijst van groepen, zangers en zangeressen die de jaren 70 rijk waren.  

Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad, beter bekend als de Zweedse popgroep ABBA, wonnen in 1974 het Eurovisie Songfestival met het liedje Waterloo. Hierna volgden nog vele hits, zoals: The name of the game, Dancing queen en Money, money, money. De eerste internationale hit van het viertal was in 1973 ‘Ring ring’. Vanaf dat moment bleef de hit kassa ‘ringelen’. Groepen als A*Teens en Steps borduurden tot in de jaren ‘90 door op de Abba sound. Zelfs Madonna 'leende' hun muziek om er in 2005 een hit mee te scoren. Naar aanleiding van de Musical Mamma Mia! was iedereen jaren later weer helemaal in de ban van ABBA. Zelfs Nick, Simon en Kees reisden voor een hilarische ontdekkingsreis naar Zweden! Take A Chance On Me werd een soort van Zweden op zijn Volendams! Heerlijk om naar te kijken. De eerste aflevering was met 1.4 miljoen kijkers, na het NOS Journaal van 20.00 uur die dag, het best bekeken programma. 

Al Stewart Bekend van ‘On the border’ (1977) Als je op het internet op zoek bent naar deze zanger zal je weinig moeite hebben om hem te vinden. On the border was een hit-single van de lp Year of the Cat, een langspeelplaat met een buiten gewoon eigen geluid. Met o.a. de nummers: Lord Grenville, Sand in your shoes, Flying sorcery en Broadway hotel. Muziek die nooit verveelt.

Baccara
Dit Spaans jaren 70 duo had in 1977 en '78 veel succes. Hun Engelse taal was niet al te best maar dat weerhield Mayte & Maria er niet van om in Nederland 2x een nummer 1 hit te scoren met, Yes sir I can Boogie en Sorry I’m a lady. Baccara maakte in 1978 een LP met de titel Light my Fire. Hierop stonden hun laatste hits.

Barry Manilow
We horen hem nog bijna dagelijks op de radio met Copacabana (at the Copa). Vanaf 1974 brak hij door in Amerika en pas vier jaar later in Europa. Barry werd bekend als zanger, componist en producer en is ooit zijn carrière begonnen in de postkamer van de platenmaatschappij waarvoor hij later zijn eerste liedjes arrangeerde. Barry Manilow zorgde destijds voor het succes van Bette Midler en schreef muziek voor Amerikaanse tv-shows, musicals en commercials. In de jaren ’80 zong hij samen met Mireille Mathieu het duet Don’t talk with me of love en had met Kid Creole & the Coconuts een hit met Hey Mambo.

Bay City Rollers Een van de meest succesvolle bands uit de teenybopper periode. Vanaf 1974 was deze Schotse band razend populair. De single Saturday night werd in Amerika een nummer 1 hit. De Rollermania deed denken aan de gouden tijden van the Beatles. Ze waren vaak uitgedost in fel gekleurde overhemden, geruite broeken met hoog water en fel gekleurde sjaals en traden op in overvolle Clubs in Edinburgh. De extravagante levenswijze en het overmatige drankgebruik had veel invloed op hun succes. Toch weerhield het de fans er niet van om de singles van hun idolen te blijven kopen. Na hits als Shang a Lang (1974) Bye bye Baby (1975) en I only wanna be with you (1976) konden de bandleden het succes niet meer aan. De laatste single die in Nederland de hitlijst haalde was in 1978 The way i feel tonight.

De Bintangs treden nog steeds op.
Bintangs
De band met zijn roots in de regio Kennemerland draagt al 45 jaar het oergevoel van rock ’n roll uit en behoort tot de beste rockbands van Nederland. De Band is nog altijd springlevend en heeft door de jaren een legendarische live-reputatie opgebouwd. Onvervalste rhythm en blues-rock, waarbij de damp van de wanden slaat. Wie kent niet hun grote hits: Riding on the L&N (1969), Traveling in the USA (1970) en I’m on my own again (1971). De geschiedenis van de Bintangs begint in 1961, toen al met Frank Kraaijeveld aan het roer. Inspiratiebronnen waren de rhythm & blues van rockers als Chuck Berry en Bo Diddley en later met name de The Rolling Stones. Sindsdien hebben de Bintangs alles beleefd wat een rockband mee kan maken: afgebroken zalen, hits en een geweldige live-reputatie. De Bintangs treden nog regelmatig op.
   
Bob Marley Als je terug gaat naar de jaren ‘70 en je hebt het over Reggae muziek dan is de naam Bob Marley de eerste die in je op komt. Deze populaire zanger uit Jamaica werd geboren op 6 februari 1945 en groeide op in de krottenwijken van Kingston. Als zanger brak hij door met hits als No woman no cry. Bob overleefde in 1976 een moordaanslag. Reggae is populair geworden over de gehele wereld en beluistert door mensen van alle nationaliteiten. Helaas is “The Artist” al in 1981 op 36 jarige leeftijd overleden.

De Duitse discogroep Boney M werd samengesteld door de Duitse muziekproducent Frank Farian. Het begon allemaal met de plaat Daddy Cool. Wie toen dacht hierna niets meer van ze te horen had het mis, want de hits bleven komen. Rivers of Babylon, Ma Baker, Brown girl in the ring, Rasputin, El Lute, Gotta go home en albums als Nightflight to Venus en Oceans of fantasy gingen als broodjes over de toonbank. De dansende Arubaanse zanger van de groep Bobby Farrel zong niet echt mee. Frank Farian zong zijn zangpartijen in. Farrell overleed op 61-jarige leeftijd op 30 december 2010 in een hotelkamer in Sint-Petersburg.

Catapult Deze Nederlandse glamrock band was vooral midden jaren 70 succesvol met het nummer ‘Let your hair hang down’ Deze single stond 9 weken in de top 40 en werd opgevolgd door de top 10 hit ‘Teeny bopper band’ Catapult werd opgericht in 1973 tijdens een vakantie van de bandleden in Lloret de Mar. Hitsingles waren: Hit the big time (1974) Let your hair hang down (1974) Teeny Bopper Band (1974) Seven Eleven (1975) The Stealer (1975) Remember september (1976) Here we go (1976)

Creedence Clearwater Revival De naam van deze Amerikaanse groep staat ook bekend als CCR. In februari 1970 stond ‘Who‘ll stop the rain’ op de eerste plaats van de Top 40. Een jaar later behaalden ze de zesde plaats met ‘Have you ever seen the rain’. De band bestond in die tijd uit de broers Tom & John Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford. De single ‘I put the spell on you’ (uit 1972) is voor de maker van deze site nog steeds een favoriet.

Chic In december 2014 kondigde producer Nile Rodgers aan dat er als ode aan zijn overleden Chic-bandlid Bernard Edwards een nieuw Chic album uit zal komen. In maart 2015 verscheen (na 23 jaar) een nieuwe single, met als titel I'll Be There. Hiermee is de discosound van Chic weer helemaal terug. De discogroep Chic werd in de jaren 70 en 80 vooral bekend met hits als Le Freak, I want your love en Good Times. Rodgers produceerde o.a. ook voor Diana Ross en Sheila and B. Devotion.

Don Rosenbaum
Het begon allemaal met de enorme interesse die Don, en met hem een hele generatie jongeren, had voor popmuziek eind jaren 50, begin jaren 60 en toen eigenlijk alleen maar uitgezonden werd door Radio Luxemburg. Geinspireerd door die eerste Engelstalige popartiesten was er maar een grote wens: zelf muziek maken. Dat was tamelijk makkelijk te realiseren omdat broer Edo hem wel gitaar wilde leren spelen. Al snel speelde Don met verschillende bandjes die voornamelijk covers speelden van de zo bewonderde Engelse- en Amerikaanse artiesten. Lees het hele verhaal>>

The Doobie Brothers
Ooit zijn deze heren in 1972 onsterfelijk geworden met de legendarische hit 'Listen to the music'. In 1973 opgevolgd door 'Long train running' (de typische Doobie sound) en 'China Groove'. Hierna duurt het tot 1986 voordat ze opnieuw hits scoren. Helaas worden op de huidige radiostations alleen de bovengenoemde nummers gedraaid, terwijl er veel meer materiaal voor handen is.

Gilbert O’Sullivan
In zijn jaren 30 kloffie zong hij, spelend achter de piano, met korte broek en pet zijn songs. Nothing Rhymed was in 1971 zijn eerste hit, later gevolgd door o.a. Underneath the blanket go, Matrimony, Clair en Get down. 

Gino Vannelli
Bij zijn naam denk je al snel aan het succes wat deze Canadees had als zanger in de jaren 80. In 1974 veroverde hij Europa met zijn album Powerful People. De lp bevatte nummers die hij samen met zijn broer Joe Vannelli heeft geschreven. Het eigen soul-jazz geluid stak af tegen de gevestigde soul orde van de jaren 70 en deed het prima. Aan het eind van de jaren 70 viel ook het Amerikaanse publiek voor de populaire Vannelli sound.

Herman Brood & His Wild Romance
Herman Brood
"Leven als een opgevoerde brommer", was het motto van multi kunstenaar Herman Brood. Hij was een "stadse indiaan" vol zelfspot die opviel met zijn uitbundige levensstijl aan de zelfkant, vol sex en tomeloos gebruik van drank en drugs.

Zijn muzikale basis werd gevormd bij The Moans en de legendarische bluesformatie Cuby + Blizzards. Met zijn Wild Romance groeide hij uit tot de ongekroonde Nederlandse koning van de rock 'n roll. Brood beschikte over meer talenten. Zijn poëzie werd gepubliceerd. Furore maakte hij met zijn schilderijen en tekeningen vol felle kleuren en karakteristieke lijnen.

In het galeriecircuit was Brood jarenlang één van de meest verkochte artiesten. Op kunstgebied was Brood grensverleggend door een brug te slaan tussen de avant-garde en massakunst. Ondanks zijn populariteit bleef Brood een cultfiguur. Hij leefde rock 'n roll en stierf rock 'n roll.

Hot Blood
De single Soul Dracula bereikte in 1977 de zesde plaats in de Top 40. Een aanstekelijk disconummer en een lachende Dracula. De single komt van de lp ‘Dracula & Co’ waar meer vampier disco op terug te vinden is, zoals ‘Baby Frankie Stein’ en ‘Blackmail’.  Na dit succes zou je verwachten dat er een vervolg zou komen, maar dit was dus niet het geval. Een Duitse studioband voor het hoofdstuk eendagsvliegen. Het album is geliefd bij verzamelaars en klinkt voor discoliefhebbers eigenlijk best wel goed.

Jan and Dean even terug in de jaren 70
Jan Berry werd geboren in 1941 en is in 2004 overleden. Hij had samen met Dean in 1963 een mega hit met Surf City. Het liedje werd door Jan Berry en Brian Wilson (van the Beach Boys) geschreven en werd in 1979 opnieuw een hit (derde plaats Top 40). Het duo Jan and Dean leerden elkaar kennen op de Emerson High school in Los Angeles en deelden samen hun muziekpassie. Jan kreeg in 1966 een auto-ongeluk en lag maanden in coma. Hierna had hij veel moeite om de draad weer op te pakken en raakte aan de drank. De speelfilm Dead man's curve uit 1978 is gebaseerd op het tragische leven van Jan Berry.

Jesse Green
Nice and slow… de hit die in de zomer van 1976 vele hartjes deed smelten, was goed voor de verkoop van meer dan 1.5 miljoen exemplaren! Jesse, die afkomstig is van het muzikale Jamaica, werd ontdekt door Jimmy Cliff en maakte disco muziek met een vleugje soul. Zijn hits in Nederland waren Nice and Slow (1976) Flip (1976) en Will you won’t you (1977) Hoewel deze laatste bleef hangen in de tipparade. 

Kate Bush 1979 © Pim Westerweel
Kate Bush
Kate was in de jaren zeventig een opmerkelijke verschijning. Haar dromerige, balletachtige manier van dansen was kenmerkend. Samen met haar hoge stemgeluid zorgde dit voor haar succes in the 70’s. Haar eerste studio opnames dateren uit 1974 maar werden pas in1978 op de plaat gezet. In 2014 had Kate haar comeback en waren haar concerten binnen 15 minuten uitverkocht.

Kiss
4 wild uitgedoste mannen met beschilderde gezichten, tja dat was even schrikken! De heren zorgden in 1979 voor een weken lange nummer 1 hit in de Nederlandse top 40 met ‘I was made for lovin’ you’. De single is terug te vinden op het album Dynasty uit 1979. De single kreeg als opvolger 'Sure know something' van het zelfde album en bereikte de 3e plaats. De band gaf indrukwekkende concerten en had een enorme schare fans. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

WAUW, muziek uit de jaren 70