WAUW, muziek uit de jaren 70

We keken op tv naar TopPop, met Ad Visser en de danspasjes van Penny de Jager. Van ons zakgeld kochten we de favoriete hits op vinyl. Dat kon gewoon bij V&D of de platenhandelaar op de hoek. Singletjes, maar ook verzamel lp's van Arcade en K-Tel: 'Bekend van radio en tv' dan had je immers alle hits op één plaat! Soms met wel 20 (vaak ingekorte) nummers, dat was handig! Op zaterdagmiddag zaten we met de radio-cassetterecorder in de aanslag te luisteren naar de Tipparade en de Nederlandse Top 40. "En maar hopen dat de deejay niet door de plaat heen zal praten." Hieronder een greep uit een enorme waslijst van groepen, zangers en zangeressen die de jaren 70 rijk waren.
 
Van McCoy 
Van McCoy (& The Soul City Symphony)

Hij is vooral bekend van 'The Hustle' en 'Soul cha cha'. In 1977 bracht soul en disco producer Van Allen Clinton McCoy een album uit onder de titel ‘Van McCoy and his Magnificant Movie Machine’. Op deze langspeler staan prachtige discobewerkingen van muziek uit filmklassiekers als Dockter Zhivago, The Magnificent Seven en Gone with the Wind. Van McCoy produceerde het geheel samen met Michael Delugg. Drie discomedleys werden aan elkaar verweven tot één muziekstuk. Als je van disco - en filmmuziek houd, dan is dit een aanrader voor je collectie. McCoy overleed in 1979 op 39 jarige leeftijd aan een hartaanval. Lonely Dancer was in 1979 de titel van zijn laatste single.

Led Zeppelin
De groep bestaat in 1971 uit vier bandleden: Robert Plant (zanger) Jimmy Page (sologitarist) John Bonham (drummer) en John Paul Jones (bassist/organist). In Amerika krijgen ze zo’n slordige 75.000 gulden per optreden en zijn ze de popidolen van de begin jaren ‘70. Ze staan dan ook niet voor niets met maar liefst zes albums in de Album Top 50 van de jaren 70, die samen goed zijn voor de verkoop van ongeveer 65 miljoen Lp’s. 

Les Humphries Singers
Deze flowerpower gospel-pop-band uit de jaren zeventig heeft zijn oorsprong in het Duitse Hamburg. De Britse oprichter van de band John Lesley Humphreys verhuisde eind jaren 60 naar Duitsland. De band had een lange lijst van deelnemende bandleden. In Nederland waren ze vooral bekend geworden door de hitsingles ‘To my fathers house’ en ‘Mexico’. Je kunt deze singles terug vinden op hun cd ‘The very best of’. In 1976 vertegenwoordigde de groep West-Duitsland op het Eurovisie Songfestival. Lesley Humphreys is overleden op 26 december 2007.

Meat Loaf
We kennen hem vooral van zijn rock duet met Ellen Foley en zingen het liefst allemaal luid mee met Paradise by the Dashboardlight: ‘Though it's cold and lonely in the deep dark night. I can see paradise by the dashboard light’. Goed voor een nummer 1 notering. Het succesnummer komt van de lp Bat Out of Hell uit 1977, waar meer dan 14.000.000 exemplaren van werden verkocht! Meatloaf (zijn echte naam is Marvin Lee Aday) werd ooit bekend door zijn optreden in de musical Hair en was destijds voer voor de media. Zo schreef men dat hij in de pauze van zijn optredens zuurstof kreeg toegediend, omdat hij anders het eind van de show niet zou halen. De ultieme meezing hit, waar ik het zojuist over had werd tien jaar later opnieuw uitgebracht en werd weer een hit! Ellen Foley had in die tijd ook solo enkele hits met We belong to the night en What's a matter baby.

Mud
Halverwege the 70’s was er een Mud mania gaande. Deze populaire Britse Teenybopperband scoorde de ene hit na de andere met o.a. Tiger Feet, Dynamite en het overbekende kerstnummer Lonely this Christmas. Van 1974 t/m 1977 behaalden ze veertien Top 40 noteringen.

Mungo Jerry
In 1970 had de groep Mungo Jerry een grote nummer 1 hit met In the Summertime. Het singletje stond maar liefst 16 weken in de top 40 en werd een van de meest bekende zomerhits aller tijden. Mungo Jerry had een aparte sound en maakte gebruik van wel zeer aparte instrumenten zoals het wasbord en de kazoo. De groep werd in 1970 geformeerd door zanger en gitarist Ray Dorset. De naam komt van het gedicht Old Possom's Book of Practical Cats. De kat in dit gedicht luistert naar de naam Mungo Jerry. De groep bestaat inmiddels niet meer maar zanger Ray treedt nog steeds op met de hits van toen.

Neil Diamond
In de jaren zeventig een superster. Met songs als Song song blue en Sweet Caroline was hij prominent aanwezig in de hitlijsten. Het nummer Beautiful noise is in 1976 ooit ontstaan in een hotelkamer in New York. Zijn dochtertje hoorde een parade door de straat gaan en zei ‘Daddy, that’s a beautiful noise’. Neil schrijft al muziek sinds zijn zestiende.

Peaches & Herb 
Een jaren 70 duo uit Amerika waar we helaas na 1980 weinig meer van gehoord hebben zijn Peaches & Herb. Het waren Linda Green en Herb Fame. Shake your groove thing was in 1979 hun eerste hit in Nederland. Herb had al eerder in de jaren 60 succes met een duo onder dezelfde naam. In het voorjaar van 1979 werd de tweede single Reunited een nummer 1 notering in de Top 40. Beide songs vindt je terug op het album ‘2 Hot ‘.

Rod Stewart in de remix
Afrojack en Rod Stewart
Wie zong dit nummer van Rod Stewart nu eigenlijk niet mee? Zijn rauwe stem is dan niet bij iedereen favoriet, maar zeker wel herkenbaar als 70’s kraker! Hij heeft solo een enorme lijst aan hits, waaronder Sailing, Reason to believe en Ain’t love a bitch. Rod was leadzanger van the Jeff Back Group en the Faces en startte in 1971 zijn solo carrière. In 2015 zien we Rod (inmiddels 70 jaar) weer iedere dag op televisie en speelt hij samen met de succesvolle Nederlandse DJ Afrojack in de nieuwe commercial van Remia. Binnen het thema “The original, remixed” worden de vernieuwde feestsauzen van Remia geïntroduceerd en is de hitsong Da’ ya’ think I’m sexy door Afrojack geremixt..... lekker hoor!

Santa Esmeralda
In 1977 en ’78 werden door de Franse producers Nicolas Skorski en Jean-Manuel de Scarano 2 nummers op de plaat gezet die eerder in de jaren ‘60 door The Animals werden uitgebracht. Het gaat om het legendarische ‘House of the Rising Sun’ (’64) en ‘Don’t let me be misunderstood’ (’65) In de nieuwe (disco) vorm werden het opnieuw hits met de medewerking van Leroy Gomez (Don’t let me be misunderstood ‘77) en Jimmy Goings (House of the rising sun ‘78) Covers zijn meestal niet de beste versies uit de geschiedenis van de popmuziek, maar Santa Esmeralda verstond de kunst om er in een extra lange disco uitvoering iets moois van te maken. 

Shalamar
Een Amerikaanse soulgroep die in de jaren 70 is ontstaan uit de samenwerking van de disco dansers Jeffrey Daniel en Jody Watley en zanger Gerry Mumford, die later werd opgevolgd door Garry Brown. De single 'Take that to the bank', afkomstig van het album 'Disco Gardens' werd een hit in 1978 en uitgebracht op het Solar label (Sound of Los Angeles Records), dat in 1975 als Soul Train Records werd opgericht door Don Cornelius en Dick Griffey. 

Sheila & Black Devotion
Samen met haar 3 dansende strak in glitterbroeken verpakte heren zorgde Sheila (haar eigen naam is Annie Chanel) in 1978 met de coverhit Singin’ in the Rain voor een Europese discosensatie. Het nummer komt oorspronkelijk uit de musicalfilm An American in Paris. Sheila had destijds in haar thuisland Frankrijk meer succes als in Nederland en moest in ons land tevreden zijn met slechts 1 top 10 hit.

Status Quo Rock zoals het volgens vele muziekliefhebbers hoort te zijn. Met een soort van rechtdoorzee rock ’n roll bestormden ze in de jaren 70 de hitparades met ‘Roll over lay down’ en ‘Down down’. De trends geven anders aan, maar Status Quo kiest halverwege de jaren 70 een eigen weg met hits als, ‘Hold you back’, ‘Again and again ‘ en ‘Whatever you want’. Status Quo heeft een lange hitloopbaan namelijk van 1968 t/m 1999. De meeste hits werden gescoord in de jaren ’70.

The Surfers poseren voor de platenhoes van 'Windsurfin'.
The Surfers
In 1978 startten de heren van Catapult en Jaap Eggermont het project 'The Surfers', een act bestaande uit zeven leden, met Esther Oosterbeek (Dolly Dots), Nico Fontijn, Paul Braaksma, Marijke Meyer, Cathy Leonupun, Patrick Elalouf en Iwan Groeneveld, ook bekend als Spooky van het duo Spooky & Sue en de groep the Swinging Soul Machine.

De eerste single van the Surfers 'Windsurfin' werd een hit (maar werd in de studio door andere artiesten ingezongen). In 1978 bereikte de plaat de tweede plaats in de top 40. De hierop volgende single ‘Windsurfing Time Again' bereikte nummer 17. The Surfers brachten in dit zelfde Beach Boys repertoire nog enkele platen uit, maar kwamen hiermee niet hoger dan de tipparade.

Sweet
De Britse Glamrock band the Sweet zorgde niet alleen voor een gewaagd staaltje muziek, maar waagde zich ook aan extravagante kleding. Later werd dit door andere bands overgenomen. De mening ‘Het is nichtenrock’ was vaak te horen. Hitsingles waren o.a. Co co (1971) Funny funny (1971) Pappa Joe (1972) Little Willy (1972) Wig wam bam (1972) Block buster (1973) The ballroom blitz (1973) Fox on the run (1975). Love is like oxygen (1978).

Broers Feliciano, Arthur, Perry, Antone en Ralph Tavares
Tavares
Het was in de tweede helft van de jaren 70 dat groepen als the Trammps en Tavares de hitparades bestormden. Soul in een disco jasje. De broers Feliciano, Arthur, Perry, Antone en Ralph Tavares maakten in de jaren 60 al muziek, maar braken in 1976 pas helemaal door met één van de meest gedraaide seventies hits ooit: Heaven must be missing an Angel. De groep treedt nog steeds op en is vooral in Nederland nog ongekend populair. 

Tony Sherman
In 1974 schreef een landelijk dagblad dat hij met zijn broers graag in Nederland de top wilde bereiken. Tony: "De eerste drie jaar woonde ik in Amsterdam, vervolgens verhuisde ik naar Eindhoven en later naar Helmond, daar werd ik een echte kattenmepper" (spotnaam voor inwoner van Helmond). Hij werd bekend met de single 'Tonight' en trad op met zijn broers als The Sherman Brothers en vertolkte later in de jaren 80 de megahit 'Stars on Stevie'. Lees het interview >>

10 CC
Deze Engelse band doet je direct denken aan de hit ‘Dreadlock Holiday’’ afkomstig van het album Bloody Tourist. Een humoristisch lied door een groep met een naar mijn idee net zo’n humoristische naam en die voortkomt uit de gemiddelde hoeveelheid sperma (9 cc) die een man bij het ejaculeren produceert. Hier wordt 1 CC aan toegevoegd en ja hoor dan heb je 10 CC. Het nummer ‘Donna’ werd in 1973 door Lol Creme gezongen, De hoge stem werd enkele jaren later door the Bee Gees en Alessi Brothers geëvenaard.

Queen
De oorsprong van de formatie Queen ligt eind jaren ’60 met als naam Smile. Het was 1970 toen de naam van de band door Freddie Mercury werd veranderd in Queen. Na hun eerste hits in Engeland braken ze in 1974 wereldwijd door met de single ‘Killer Queen’. In 1976 hadden ze hun eerste nummer één hit in Nederland: ‘Bohemian Rhapsody’. Vervolgens bleven ze populair en scoorden in de jaren ‘70 zeven top 10 hits. Freddie overleed op 24 november 1991.

Veronica Unlimited
In 1977 was het al weer 3 jaar geleden dat Veronica verdween als zeezender. Disco vierde hoogtij en de hang naar het nostalgische ‘yesterday’ en ‘flasback’ geluid werd vermengd met de discobeat. De single ‘What kind of dance is this’ van Veronica Unlimited was een soort voorloper van the Stars on 45. Enkele nummers als ‘Let me in’ van de Sensations, ‘Do you wanna dance’ van Cliff Richard, ‘A hard day’s night’ van The Beatles en ‘Mr Tambourine man’ van The Byrds werden in dit nummer voorzien van een nieuw (disco) jasje en ‘in elkaar gemixt’. Niet echt origineel maar samen met de Veronica jingles klonk het wel aardig. Goed voor de tweede plaats in de Top 40!

Vorige pagina: WAUW, muziek uit de jaren 70


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kindertelevisie in de jaren 70

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Pepper, één van de meest populaire politieseries van de jaren 70

Sharif Dean overleden op Valentijnsdag 2019