Technische en modieuze snufjes in de jaren 70!
Muziek beluisteren, foto’s maken, telefoneren, een bericht versturen, het zijn van die alledaagse dingen die we tegenwoordig gewoon op de smartphone doen. In de jaren 70 ging de techniek nog niet zo ver en kon je met een telefoon alleen telefoneren. Voor de overige zaken hadden we andere apparaten nodig.

Het telefoontoestel van toen (waarmee je dus alleen kon telefoneren) had vaak nog een draaischijf en was in de jaren 70 voorzien van een hip kleurtje (oranje, bruin of groen) Het toestel stond op een centrale plek in de huiskamer of hing aan de muur in de gang.

Foto’s maakten we met een fototoestel en dus niet met een telefoon. Populair waren de gemakkelijke ‘rits rats klik camera’s’ van Agfa met een cassette in plaats van een los fotorolletje. Ging je een stap verder dan had je bijvoorbeeld de spiegelreflexcamera van Canon met allerlei instelmogelijkheden. De camera werkte met normale kleinbeeld fotorolletjes die je nog steeds in verschillende winkels en fotozaken kan kopen.

Berichten stuurden we via de post, met een brief of briefkaartje: postzegel erop en klaar. De PTT had het er in die tijd maar druk mee. In 1977 werd de postcode ingevoerd. Vóór die tijd was het vermelden van naam, adres en woonplaats voldoende. Het zakelijk berichtenverkeer ging vaak via de telex en vanaf de jaren 80 met de telefax.
Popmuziek kwam via de radio de huiskamers binnen op de middengolf en soms de FM. Populaire radiostations waren in die tijd: Hilversum 3, Veronica, Radio Noordzee, Caroline, Mi Amigo en Radio Luxemburg. De transistorradio was in die tijd enorm populair, zo kon je ook op je werk of op je eigen zolderkamer naar de radio luisteren.

Muziekopnames maakten we met de (radio)cassetterecorder. Er waren cassettebandjes van diverse lengtes: C-60 (2 x 30 minuten) C-90 of C-120. In de jaren 70 was het ‘stereomeubel’ populair, met radio, platenspeler en warm klinkende speakers die in het meubel waren ingebouwd.

Films kijken deden we hoofdzakelijk op televisie en in de bioscoop. Downloaden of streamen? Daar hadden we nog nooit van gehoord. Vanaf 1972 kwam de videorecorder op de markt maar was voor jan modaal te duur om aan te schaffen. Iets opzoeken deden we in een Encyclopedie, bijvoorbeeld in de Winkler Prins.

Afbeeldingen:
De Groene PTT T65 de Luxe Smaragd telefoon met draaischijf werd vervaardigd door Ericsson. Deze kleurrijke telefoons werden verkocht sinds 1972, waaronder deze smaragd groene versie.
© foto's: www.froufrous.nl

Het radiomeubel op de foto is de Rosita Ascona uit 1973, met Rosita R49C receiver en Philips platenspeler met geïntegreerde speakers. De tuner had plaatsnamen van de zendstations zoals vroeger typerend was op dergelijke radio’s. De geïntegreerde platenspeler was met een druk op de knop van de radio te beluisteren en geschikt voor 75, 45, 33 en 16 toeren platen.

Populaire posts van deze blog

Kindertelevisie in de jaren 70

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Duitse successen in Nederland

Pepper, één van de meest populaire politieseries van de jaren 70

Frisdranken in de jaren 70