Stad en land afgestruind over de jaren 70

"De Jaren 70" is een uniek boek met foto's van alledaagse dingen en gebruiksvoorwerpen, samengesteld door Jack Botermans en Wim van Grinsven. De jaren 70 zijn ondanks hun ongrijpbare karakter al vaker een onderwerp van boeken geweest, maar altijd in de vorm van chronologische verslagen, thematische beschouwingen of ‘aanzien van’-achtige producties met zwart-wit foto’s van destijds actuele gebeurtenissen. Dat is niet de opzet van het boek.


Het is gemaakt in de overtuiging dat de sfeer van een decennium het best bewaard blijft in de gewone gebruiksvoorwerpen en andere alledaagse dingen die de mensen in hun omgeving tegenkwamen. En later met groot gemak – en misschien wel een gevoel van opluchting – aan de straat zetten.

‘Herinner je zelf’ zou de ondertitel van dit boek kunnen luiden. Want bladzijde na bladzijde reconstrueer je je eigen jeugd aan de hand van de herinneringen die spontaan naar boven komen. Belevenissen en situaties die volledig uit je bewustzijn verdwenen leken, staan je plotseling weer glashelder voor de geest. In geuren en kleuren.

De auteurs Jack Botermans en Wim van Grinsven:
"Voor dit boek hebben we stad en land afgestruind om op zolders, in kelders, garages, schuurtjes en opslagloodsen de laatste relikwieën van een onterecht afgedankt decennium op te sporen, te fotograferen en voor komende generaties te bewaren. Daarvan hebben we maar een fractie kunnen opnemen in dit boek. We hebben ze gerangschikt rondom een denkbeeldige ik. Achteraf constateer je dan dat we ook toen al meer gemeen hadden dan we ons realiseerden. Hoe vrijgevochten, burgerlijk, individualistisch, intellectueel of socialistisch we ook waren; we leefden allemaal in de verwarrende Jaren ’70. Wij wensen u veel kijk- en leesplezier"

Uitgeverij Terra 2006, ISBN: 90 5897 462 6

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

Nederlandstalig jaren 70 feest ?