Nederlandse speelfilms uit de jaren 70

Soldaat van Oranje
Dé Nederlandse tweede wereldoorlog klassieker aller tijden. Een film uit 1977 van Paul Verhoeven en de prachtige muziek van Rogier van Otterloo. In de hoofdrollen Rutger Hauer, Jeroen Kabbé en Derek de Lint. Nederlandse studenten ontmoeten elkaar aan het begin van de tweede wereldoorlog. Als de oorlog uitbreekt gaan ze allemaal hun eigen weg. Sommigen gaan in het verzet, anderen in het Duitse of Nederlandse leger.
Rutger Hauer en Jeroen Kabbé

Erik (Rutger Hauer) dient in Engeland onder de gevluchte Koningin Wilhelmina. De film is gebaseerd op het autobiografische boek Het hol van de ratelslang van Erik Hazelhoff Roelfzema, dat in 1970 verscheen en een jaar later opnieuw werd uitgebracht onder de titel Soldaat van Oranje 1940-1945. In 2006 werd de film uitgeroepen tot beste Nederlandse film aller tijden. Sinds 30 oktober 2010 is Soldaat van Oranje te zien als musical in een speciaal hiervoor gebouwde theater hangaar op Vliegkamp Valkenburg in Katwijk.

Turks Fruit
Ruim 3.3 miljoen Nederlanders keken in 1973 en 1974 naar de film Turks Fruit, een record wat nog steeds niet is overtroffen door een andere film. Turks Fruit is een liefdesverhaal over de provocerende beeldhouwer Eric (Rutger Hauer) en het knappe jonge meisje Olga (Monique van der Ven) Ze zijn gek van elkaar en dat is duidelijk te merken. Dan krijgen ze ruzie en gaan uit elkaar. Eric hoort dat Olga een hersentumor heeft en besluit voor haar te gaan zorgen. De film werd geregiseerd door Paul Verhoeven naar het boek van Jan Wolkers en spaarde de kijkers seks noch grofheid.

Rutger Hauer en Rijk de Gooyer
Grijpstra en de Gier
Nederlandse Thriller uit 1979 naar het boek 'Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen’ van Janwillem van de Wetering. Rijk de Gooyer en Rutger Hauer vertolken de rollen van de in de titel genoemde Heren. Ze zijn werkzaam op het Amsterdamse bureau Zware Misdrijven. De hulp van Grijpstra en zijn veel jongere collega word ingeroepen als er in Amsterdam een moord is gepleegd. In 1987 kwam er een vervolg op de film, De Ratelrat genaamd. Precies 25 jaar na de eerste film was Grijpstra & De Gier te zien als tv serie die werd uitgezonden op RTL 4, met in de hoofdrollen Jack Wouterse en Roef Ragas.

Meer Nederlandse speelfilms uit de jaren 70: 
1970: Allemaal naar Bed, Daniel, De Val, De Worstelaar, Rubia's Jungle. 1971: Blue movie, Mira,Wat Zien Ik!? 1972; Bij de Beesten af, De Blinde Fotograaf, De inbreker.1973: Frank en Eva, Geen paniek, Het Dwaallicht, Naakt over de schutting, Niet voor de Poezen, Op de Hollandse Toer, Turks fruit, Vaarwel, Van Doorn. 1974: Alicia, Dakota, De vijf van de vierdaagse, Help! De Dokter Verzuipt, Mariken van Niemeghen, Oom Ferdinand en de Toverdrank, Verloren Maandag. 1975: De dwaze lotgevallen van Sherlock Jones, De Heilige Familie, De Laatste Trein, Dokter Pulder Zaait Papavers, Flanagan, Heb Medelij Jet, Het Jaar van de Kreeft, Keetje Tippel, Kind van de zon, Mens erger je niet, Pim Pandoer in het Nauw, Pipo de Clown en de Piraten van Toen, Rooie Sien, Rufus, Zwaarmoedige Verhalen voor bij de Centrale Verwarming. 1976: Alle dagen feest, De Komst van Joachim Stiller, Dood van een Non, Max Havelaar, Peter en de vliegende autobus, Toestanden, Vandaag of Morgen, Wan Pipel. 1977: Een Stille Liefde, Blindgangers, Bloedverwanten, De Peetmoeder, Het Debuut, Rembrandt fecit 1669, Soldaat van Oranje. 1978: Camping, Dag Dokter!, De Mantel der Liefde, Dokter Vlimmen, Doodzonde, Meneer Klomp, Mysteries, Nacht zonder zegen, Pastorale 1943, Pinkeltje 1979: Cha Cha, De Verwording van Herman Dürer, Duel in de diepte, Een Pak Slaag, Een Vrouw als Eva, Grijpstra en de Gier, Kort Amerikaans, Martijn en de magiër, Mijn Vriend, Opname, Twee Vrouwen, Uit Elkaar.

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

Back to the Seventies, de radioshow met muziek uit de de jaren 70