Sgt. Pepper's Summer of Love expo, 8 en 9 april 2017 op Mega Platen en CD Beurs

Vijftig jaar geleden, brachten de Beatles het meesterwerk Sgt. Peppers Lonely's Heart Club Band uit op vinyl. Tegelijkertijd vierden de hippies hun 'Summer of Love' het hoogtepunt van de Flower Power beweging in de jaren zestig. Tijdens de 47ste Mega Platen en CD Beurs wordt dit roemruchte jaar een halve eeuw later herdacht met een poster expositie en worden er een drietal Sgt. Pepper kostuums getoond ooit vervaardigt door de BBC ter gelegenheid van de Beatles documentaire 'Real Love'. Daarnaast biedt de beurs diverse live optredens, een vinyl veiling, de popquiz, meet en greets met diverse muzikanten, boek- en plaat lanceringen en nog veel meer.

Ook de vinylplaat viert een prachtige comeback: in 2016 werden alle 21ste eeuw verkoop records gebroken. Vinyl fabrieken in de hele wereld draaien nu op volle toeren, sommige met twee- of zelfs drie ploegendiensten. Vinyl- en cd liefhebbers uit de hele wereld weten hun weg te vinden naar de Beurs der Beurzen op het gebied van het zwarte en zilveren goud. Op zaterdag 8 en zondag 9 april treffen verzamelaars van vintage- of nieuw geperste vinylplaten en cd's elkaar wederom in de Utrechtse Jaarbeurs, waar veel van de ruim 500 stands en 12.500 m2 vloeroppervlak gewijd zijn aan de goede oude en toch weer superhippe vinylplaten.

Naast bovengenoemde exposities is er op de beurs aandacht voor de protestsong. Woody Guthry schreef al in de jaren dertig diverse songs tegen het onrecht en armoede in Amerika en midden jaren zestig namen vele anderen - zoals Nobelprijs winnaar Dylan - het stokje over. Meerdere protestspeeches van onder andere dominee Martin Luther King en voormalig Blank Panther leider Eldridge Cleaver werden op vinyl geperst, een aantal van deze platen zullen te zien zijn tijdens de expositie. Verder zijn er promotie-, plaatpresentaties en optredens met meet & greet sessies door bands en muzikanten zoals Mekanik Kommando, Grey Nomad en Gino Striekwold uit Nederland, Igor & the Hippie Land uit Engeland en Frankrijk en het Australische folkduo Kenna en Cox.

Omega Auctions uit het Verenigd Koninkrijk organiseert op zaterdag voor het derde achtereenvolgende jaar een muziekveiling waar diverse zeldzame platen zullen worden aangeboden. Ook op zaterdag is er de Three Imaginary Boys Popquiz waar iedereen gratis kan meedingen naar concertkaartjes en andere prijzen.

Internationaal is er veel lof en aandacht voor 's werelds grootste evenement op dit gebied. De Sunday Times (UK) had vorig jaar april de mooiste kop boven een twee pagina groot artikel over de beurs: 'Smells Like Teen Vinyl' waarin journalist David Cairns de goede onderlinge sfeer op de beurs - ook onder het nieuwe jeugdige publiek - beschrijft. Toonaangevend popjournalist en popcultuur professor Jon Savage (MOJO, England's Dreaming) schreef lovende woorden en kan op de beurs worden aangetroffen bij zijn eeuwigdurende zoektocht naar obscure sixtiessingles of Nederlandse glamrock op vinyl. Website thequietus.com roemde de "verzengende, lichtelijk bedwelmende dagdroom" die een rondgang op de beurs bij de liefhebber teweeg kan brengen.

De Crate Digger van nu voldoet allang niet meer aan het stereotype van de onverzorgde oudere man met het flodderige linnen tasje om zijn schouder. Fanatieke platenjagers mengen zich met vrolijke dagjesmensen die zich tussen gelijkgestemden in de vinyldroom willen wentelen. Steeds meer vrije vogels, jonge vrouwen en hippe danstypes zijn hier op zoek naar dat ene plaatje dat hun leven leuker en spannender gaat maken. Kom gerust naar de Mega Platen & CD Beurs, want hier staat - naast de vele goedkope cd's - de vinylplaat altijd in het zonnetje en krijgen bijzondere, onafhankelijk uitgebrachte of juist in grote oplage geperste platen de aandacht die ze verdienen. Vinyl is, net als diamanten, voor altijd.

Mega Platen & CD Beurs voorjaar 2017
Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6 te Utrecht,
Zaterdag 8 april (9.00 tot 17.00 uur) en op zondag 9 april (10.00 tot 17.00 uur).
Kijk voor het laatste nieuws, aanvangstijden en optredens speciale gasten op www.recordplanet.nl

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

WAUW, muziek uit de jaren 70