Nijmegen was modelboerderij van de jaren 70

Poster: Museum Het Valkhof Nijmegen 2007
Vanuit een sluimerend bestaan als middelgrote provinciestad wordt Nijmegen als een Doornroosje door de tijdgeest van de jaren zeventig wakker gekust. In besloten kring broeit van alles, er ontstaat een creatieve energie bij allerlei groepen. 

De vrouwen- beweging, het feminisme, de flikker- en pottenbeweging, alternatieve woonvormen, new age en het politiek activisme onder studenten nemen al snel een hoge vlucht. Ook het katholieke erfgoed wordt door de vernieuwingstheologen flink opgeschud. 

Turbulent decennium
Het imago van Nijmegen is vooral bepaald door de groene ligging en het onverslijtbare etiket van de gezellige Wandelvierdaagse. Maar in de turbulente jaren 70 is Nijmegen een gedreven en creatieve en tegendraadse universiteitsstad. In menig opzicht kan Nijmegen in de jaren zeventig worden beschouwd als ‘modelboerderij’ voor de rest van Nederland. 

De Waalstad stond landelijk bekend vanwege het experiment, democratisering en politisering. De sfeer was geëngageerd en bevlogen, vaak met een ludieke inslag. In koor werden protestliederen gezongen tegen de Vietnam-oorlog en de kernenergie. Folkmuziek, jeugd- en straattheater waren geliefde cultuuruitingen. Poppodium Doornroosje, vrouwencentrum De Feeks, Tejater teneeter, Café de Plak, het Filmhuis, politiek-cultureel centrum O’42, straatmuziekgroep Kladderadatsch, de Antiautoritaire krèche, de Gastarbeidwinkel en de Socialistische Uitgeverij Nijmegen (SUN); het zijn slechts enkele van de vele beeldbepalende initiatieven uit de Nijmeegse jaren zeventig.
Jane Fonda. Fotograaf: Theo van Zwam

Jane Fonda
Nijmegen 18 januari 1975
Tijdens de Vietnam-manifestatie, 
Lindenberg,

Bron: Museum Het Valkhof 2007.Populaire posts van deze blog

Kindertelevisie in de jaren 70

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Duitse successen in Nederland

Sharif Dean overleden op Valentijnsdag 2019

Soul, Disco, Glamrock, Country, Teenybopper, Punk, New Wave, Hard Rock, Reggae en... ABBA!