You should be dancing, yeah!

Na diverse soloprojecten in de eind jaren zestig kwam er in de jaren 70 een nieuw succes voor The Bee Gees. Met de singles “Lonely days” en “How can I mend a broken heart” scoorden de broers Robin, Maurice en Barry Gibb grote hits. Er werd gewerkt aan een nieuwe sound. De LP “Mr. Natural” met daarop geweldige soulmuziek zorgde echter niet voor het verwachte succes voor het drietal en haalde de hitlijsten niet. Het werd wederom tijd voor een nieuw begin. De Bee Gees kozen de Criteria-Studio in Miami voor de opnames van o.a. de single “Jive talking”.

Hoge stem geluid 
Het “hoge stemgeluid” werd in deze periode ontdekt door Barry die er als een soort grapje tijdens de repetities mee begon. Bij optredens vond het publiek dit geweldig en stom verbaasd over het succes ervan, hadden ze met nummers als “Nights on Broadway” en “Fanny, be tender” grote hits. De LP “Children of the world” uit ’76. werd een mengeling van soul, r&b en dansmuziek met ook weer het unieke hoge stemgeluid. De single van deze langspeler, “You should be dancing” kwam in de zomer van 1976 op nummer 1 te staan.

Saturday Night Fever
Er werd net gewerkt aan een vervolgalbum toen Robert Stigwood hen vroeg muziek te produceren voor “een filmpje” die hij ging maken. De film zou moeten gaan over een jongen die in een verfwinkel werkt en op zaterdagavond een danswedstrijd wint. De songs die Barry, Maurice en Robin al klaar hadden liggen voor hun nieuwe LP werden gebruikt voor de soundtrack van deze film, die “Saturday Night Fever” zou gaan heten. Nummers als “How deep is your love”, “If I can’t have you”, “More than a woman”, “Night fever” en “Staying alive” waren dus al geschreven voordat de film er was. “Saturday Night Fever” kwam uit in december 1977 en werd totaal onverwachts een cultuur fenomeen met een opbrengst van maar liefst 350 miljoen dollar.

Andere artiesten
Aan de soundtrack van Saturday Night Fever (dubbel LP) werkten meerdere artiesten mee, waaronder Yvonne Eliman, Walter Murphy, Kool & the Gang, KC & the Sunshine Band, MFSB, Tavares, the Trammps, Ralph McDonald, David Shire en the Bee Gees. Er werden meer dan 15 miljoen exemplaren van het album verkocht. Het bleef jaren lang de best verkochte soundtrack aller tijden.

Het idee om de Bee Gees ook zelf mee te laten spelen in een film leek door het succes aanlokkelijk, maar het succes van de film die zij maakten, “Sgt. Peppers Lonely Heartsclub” bleef helaas uit. In november 1978 werd de single “Too much heaven” uitgebracht van de zeer succesvolle LP “Spirits heaving flown”. De opbrengst van de single werd geschonken aan Unicef. Vele hits als “Tragedy” en “love you inside out” volgden.

Maurice is overleden op 12 januari 2003 en Robin op 20 mei 2012.
Barry bracht op 7 oktober 2016 zijn soloalbum 'In the Now' uit.

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

WAUW, muziek uit de jaren 70