Eigen geknoopt vloerkleed voor in je zitkuil!

Wie de jaren 70 heeft mee gemaakt denkt al snel aan de disco-rage, de plateauzolen, het Smile-symbooltje, de zitkuil en de klikklakballen. Het waren de jaren van dansbare disco hits, maar ook was menig huis met de kleuren bruin en oranje ingericht. Met schrootjes plafonds, biezen vloerbedekking en een lekker bont behang. Creatievelingen knoopten zelfs hun eigen vloerkleed, lekker warm voor in de zitkuil! 
Een eigen geknoopt vloerkleed van Smyrna

Het pakket waar je in de jaren 70 zelf thuis tapijten mee kon knopen, 'Smyrna'. Bijna in iedere huiskamer was ‘het eigen geknoopte vloerkleedje’ wel terug te vinden. Ook kussentjes voor op de bank werden op deze manier thuis vervaardigd en natuurlijk was oranje dé kleur! Zelfs de Grobbebollen uit de kinderserie Ti-ta- Tovenaar werden met een kant en klaar Smyrna pakket in elkaar geknoopt. 

Oranje was hip
In de woonkamer, keuken en zelfs in de slaapkamer, voerde vooral de kleur oranje de boventoon. De vloerbedekking, wanden, voorraadbussen, lampen en zelfs het fonduestel. Oranje was de trend! Het geheel werd vaak afgewerkt met de kleuren donkerbruin of groen en een druk behang met grote bloemmotieven. Oranje was hip en modern. Waar je ook kwam, oranje kleurde het hele huis. Zelfs de wc-bril en de metalen prullenbak deden mee! 


Macramé
De nasleep van de hippietijd, halverwege de jaren zeventig: franjes aan je kleding, een visnet aan het plafond en je liep in een Afghaanse jas (die een muf luchtje kreeg in de regen). Van macramé maakte je allerlei versiersels voor jezelf: armbandjes, ceinturen, een riem voor een tas. Soms met kralen er doorheen geregen. Heel hip, vooral als je meerdere armbanden tegelijk droeg. De macramé plantenhangers, raamdecoraties en tassen. Macrameeen was heel simpel, met een paar knopen kon je eindeloos variaties verzinnen. Dit alles in de typische jaren zeventig-kleuren: beige, oranje en paars.

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

WAUW, muziek uit de jaren 70