De Kris Pusaka

De populaire KRO jeugdthriller De Kris Pusaka waar veertigers van vandaag met weemoed aan terugdenken werd uitgezonden in het tv-seizoen 1977-78. In De Kris Pusaka draait alles om een Indonesische kris die op raadselachtige wijze in Nederland is terechtgekomen. Na een reeks mysterieuze gebeurtenissen verdwijnt de kris uiteindelijk net zo onverwacht als hij was opgedoken. 

Tijdens een antiekveiling in Amsterdam wordt een kris te koop aangeboden. Ben van Rooyen (Willem Nijholt), één van de stafmedewerkers van het Tropeninstituut in Amsterdam, is zeer geïnteresseerd in deze kris omdat hij vermoedt dat het een echte Matamaram Kris is, een 'heilige' kris. Hij besluit de kris te kopen maar tegelijkertijd blijkt Santos, een antiekhandelaar, ook zeer veel interesse voor de kris te hebben en tracht deze alsnog van Ben te kopen. Ben gaat niet op dit voorstel in. Wanneer de volgende dag Ben's huis overhoop is gehaald tijdens zijn afwezigheid, wat ontdekt wordt door zijn jongere broer Mark (Erik van 't Wout), valt de verdenking sterk op Santos. 

Ben laat de kris door professor Smit (Ben Aerden) onderzoeken en deze bevestigt dat het hier om een echte Matamaram Kris gaat, die voor de familie waaraan hij toebehoort van grote waarde is.

Met deze gegevens heeft Ben het plan om in Indonesië de rechtmatige eigenaar op te sporen. Dan wordt de kris gestolen waarmee een reeks zeer mysterieuze avonturen start, die Ben en Mark en de kijkers van Nederland naar Indonesië (Java) voeren.


Naast bekende Nederlandse acteurs als Erik van ’t Wout, Willem Nijholt, Dore Smit, Peter Tuinman en Siem Vroom zien we een keur aan Indonesische acteurs. De opnames werden gemaakt in Nederland en op locatie in Djakarta, Bogor, Yogyakarta en Sukaburri. De Kris Pusaka werd geproduceerd door Carl Tewes. De regie was in handen van Bram van Erkel, Joop Stokkermans tekende voor de soundtrack. Anton Quintana baseerde zijn sterke scenario op authentieke gegevens. Een kris is in de Javaanse traditie namelijk inderdaad een heilig mes dat bescherming biedt bij ziekte en onheil. Het bespotten of verwaarlozen ervan kan rampzalige gevolgen hebben. Krissen worden van vader op zoon doorgegeven; ‘pusaka’ betekent zoiets als ‘erfstuk’. Het kronkelende lemmet verwijst naar de vorm van de mythische slang Naga.

Bron: KRO 

Populaire posts van deze blog

Tv-series in de jaren 70, waar keek jij naar?

Kindertelevisie in de jaren 70

Duitse successen in Nederland

Spelprogramma's, daar bleven we voor thuis

Back to the Seventies, de radioshow met muziek uit de de jaren 70