Taxi Driver (1976) opnieuw in de bioscoop


Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Martin Scorsese – The Exhibition' (van 25 mei t/m 3 september 2017) zijn in het nationale museum voor de film EYE drie meesterwerken van Scorsese met Robert De Niro opnieuw te zien in de bioscoop. 

Vanaf 6 juli is de gerestaureerde versie van Taxi Driver (origineel uit 1976) te zien in het filmmuseum EYE en de landelijke bioscopen. Ook de films Raging Bull (1980) en Goodfellas (1990) zien dan opnieuw het levenslicht. De drie films zijn door het American Film Institute opgenomen in hun lijst ‘100 Greatest American Films of all Time’.

De Amerikaans filmproducent en regisseur Martin Scorsese (1942) is opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York en schetst in zijn films een enerverend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. In deze wereld speelt de Italiaanse maffia een prominente rol. Schuld en boete zijn dan ook belangrijke thema’s in het oeuvre van Scorsese. De relaties van de personages uit Taxi Driver, Goodfellas en Raging Bull, allen met soulmate Robert De Niro in de hoofdrol, zijn getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld speelt een centrale rol, net als de zoektocht naar spiritualiteit.

De film Taxi Driver beschrijft het leven van de eenzame taxichauffeur Travis Bickle (De Niro) uit New York die ten strijde trekt tegen de verloedering in de stad maar draait daarin volledig door. Iris (gespeeld door Jodie Foster) is een 12 jarige prostituee die, wanneer ze probeert te ontsnappen van haar pooier, in zijn taxi belandt, Travis probeert Iris te redden maar dat ziet ze zelf niet zo zitten.

Martin Scorsese – The Exhibition (25 mei t/m 3 september 2017 in EYE) Deze eerste tentoonstelling die volledig aan Scorsese is gewijd, geeft inzicht in zijn werk en leven en presenteert een groot aantal filmfragmenten, tezamen met ruim 400 objecten en documenten uit de privécollecties van Martin Scorsese en Robert De Niro. info: www.eyefilm.nl