'Radio Noordzee hou 'm in de lucht'

Het is nu toch eigenlijk niet meer voor te stellen hoe dicht de vrije radiozenders in die tijd bij de luisteraars stonden. Medewerkers en luisteraars van Radio Noordzee Internationaal gingen in de jaren 70 door dik en dun om hun favoriete radiostation te behouden. 

R.N.I. zendschip de Mebo II
Een paar keer geboren 
R.N.I. werd als vrije zeezender eigenlijk meerdere keren geboren. De eerste keer is lang geleden, op 29 juli 1964 op een golflengte van 214 meter op de middengolf. Niet vanaf een schip maar vanaf het REM eiland. Een vergeten zender omdat het toenmalige REM-eiland eigenlijk bekend werd door televisie uitzendingen. Pas enkele jaren later, in januari 1970 werd  Radio Noordzee Internationaal opnieuw geboren. De zeezender zond vanaf dat moment uit vanaf het zendschip de Mebo II. Een jaar later startte de zender met Nederlandse programma's.

Anti Piraten wet
Binnen enkele jaren had het populaire radiostation maar liefs drie miljoen luisteraars en waren de uitzendingen voor iedereen te beluisteren op de 220 meter in de middengolf. De Nederlandse regering ratificeerde in 1973 de anti piraten wet. Hierdoor werd de toekomst van de gevestigde zeezenderorde onzeker. Radio Noordzee directeur John de Mol startte 22 juni 1973 de actie 'Radio Noordzee hou 'm in de lucht' en RTV Noordzee werd opgericht, een stichting die het mogelijk moest maken dat de radiozender als legale omroep verder kon. Er werden tienduizenden Nederlanders lid om het geluid van R.N.I. (Radio Noordzee Internationaal) te behouden. Via platenhandelaren, discotheken, sigarenwinkels en benzinepompen kon iedereen zich aanmelden. Diskjockeys als Tony Berk, Ferry Maat en Peter Holland waren in die tijd bijna dagelijks op de vrije radiozender te beluisteren. Later zouden zij ook in het Nederlands omroepbestel hun programma’s gaan presenteren. 

Piet Römer verzorgde straatinterviews 
In Scheveningen werd aan de Dr. Lelykade een tijdelijk studio ingericht waar speciale actieprogramma’s zo snel mogelijk gemonteerd konden worden voordat ze de zender op gingen. Zo verzorgde Piet Römer op zondagmiddag 24 juni een happening voor de noodstudio waarbij hij allerlei mensen interviewde. Met deze opnames ging hij naar het zendschip om nog geen uur later zijn verslaggevers werk via RNI op de 220 meter in de middengolf te laten horen. De vele acties om Radio Noordzee in de lucht te houden mochten echter niet baten. Door het besluit van de regering, om radio uitzendingen vanaf de kust te verbieden, viel alsnog definitief het doek voor het populaire vrije Radio Noordzee Internationaal en werden de uitzendingen vanaf de Mebo II op 31 augustus 1974 gestaakt.

Veronica
Ook het minstens zo populaire Radio Veronica stopte die dag na ruim 14 jaar met uitzenden vanaf het zendschip de Nordeney. Vanaf 1 januari 1976 kreeg de Veronica Omroep Organisatie als publieke omroep drie uur radio- en één uur televisiezendtijd per week toegewezen.